Brainspotting voor verwerken en effectiever functioneren

Wat is brainspotting?
BrainspottingEen gebeurtenis in iemands leven kan lichamelijk of emotioneel pijn veroorzaken, bewust of onbewust. Zo kan een ervaring zich ontwikkelen tot een blokkade, een trauma wat wordt vastgehouden in lichaam en geest. Brainspotting is een effectieve manier om bewuste en onbewuste psychische blokkades op te heffen en pijnlijke ervaringen uit ons verleden te verwerken. De aanpak is ontwikkeld door David Grand toen hij met EMDR werkte. In Nederland is het relatief nieuw, het werd in 2012 geïntroduceerd bij een kleine groep therapeuten. Op dit moment wordt er wereldwijd door duizenden therapeuten mee gewerkt.

Hoe werkt brainspotting?
BSP werkt onmiddellijk in op de diepere hersenstructuren en het lichaam, zonder dat het nodig is uitgebreid over je probleem te spreken of je ervaringen te analyseren.  BSP richt zich rechtstreeks op de onderliggende component van je klacht en brengt in het brein automatisch een lichaamseigen helingsproces op gang. Daardoor worden systemen die uit evenwicht zijn geraakt bevrijd en geïntegreerd.
Tijdens een sessie wordt kort besproken welke ervaring of klacht aandacht vraagt. Daarna wordt de brainspot opgezocht en blijf je naar dit punt kijken en luistert tegelijk naar rustige muziek. Er kunnen allerlei reacties optreden die je enkel hoeft op te merken. Ze ebben vanzelf ook weer weg. Denk aan geeuwen, knipperende ogen, schokjes in ledematen, tranende ogen. De meeste mensen ervaren na de eerste sessie al positieve effecten.

Ervaringen van cliënten
‘Brainspotting heeft me geholpen bij rugklachten en mentale klachten. In eerste instantie vond ik het vreemd, maar er kwam veel los. Ik vond het verhelderend. Het is moeilijk uit te leggen, meer iets wat je moet beleven.’

‘Brainspotting heeft me geholpen bij het verwerken van een traumatische ervaring. Het was heel bijzonder. Ik had niet verwacht dat er zoveel zou gebeuren. Ik vond het, hoewel ik er ook verdrietig van werd, een prettige ervaring. Ik merkte na de sessies dat ik erg moe was en hoofdpijn had. Dat trok na een paar uur weer weg.‘

Bij toeval ontdekt
David Grand had een jonge schaatster in behandeling die een bepaalde sprong niet kon. Hij zag tijdens een EMDR sessie hoe haar ogen steeds op een bepaalde positie een reflex gaven. Hij was nieuwsgierig hoe het zou zijn als ze zouden pauzeren op deze oogpositie. Hij was verbaasd hoe in een tijdsbestek van 10 minuten heel veel nieuwe informatie naar boven kwam, waar ze met praten en andere methodieken niet bij konden. Hij noemde deze nieuwe methode: Brainspotting.
Het bleek dat het zelf genezend vermogen van haar brein in werking was gezet door het vasthouden van deze oogpositie en vervolgens bleef ze met haar aandacht bij wat er gebeurde in haar hoofd en lichaam. Toen ze weer ging trainen kon ze de sprong eindelijk maken.

AANBIEDING
Ter kennismaking biedt Soulide tot het einde van dit jaar Brainspotting aan voor € 75,- per sessie.
Bel of mail voor een afspraak: 0610944807 | cecile@soulide.nl