Burn-out

Voorkomen is beter… Langdurige stress en overbelasting kunnen leiden tot vermoeidheid, nek- en schouderklachten, concentratieverlies, langdurig grieperig zijn, hartkloppingen, overmatig emotioneel reageren, angst en paniek, somberheid enz. Minder bewegen, meer roken, alcohol- of medicijngebruik liggen op de loer.

Overbelasting ontstaat door hoge werkdruk, gecombineerd met een grote emotionele betrokkenheid en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Ook de thuissituatie kan stressvol zijn door verhuizing, echtscheiding, verlies van een dierbare of een ziek gezinslid. Wie gevoelig is voor waardering, moeite heeft met grenzen stellen of het lastig vindt om hulp te vragen, loopt extra risico.

mais-p1050875

Gun jezelf een keerpunt. Leer anders omgaan met stress. Een coachings- of re-integratietraject biedt je de kans om een gezondere leef- en werkstijl te ontwikkelen. Inzicht in je waarden, overtuigingen en overlevingsmechanismen biedt ruimte voor nieuwe keuzes en ander gedrag.

15% Van de hoogopgeleide werknemers kampt met burn-outklachten. Hoge werkdruk, weinig zeggenschap over het werk en geringe steun van collega’s en leidinggevenden maakt de kans op een burn-out groter. Het begeleiden van een werknemer die een burn-out dreigt te krijgen, kost meestal slechts zo’n 5% van de kosten van uitval door burn-out.