Confrontatie met kanker, burn-out of een groot verlies raakt je in je diepste wezen. Na korte of langere tijd verzuim kan de terugkeer naar werk lastig zijn. Misschien vraag je je af: wat kan ik nog, wat wíl ik eigenlijk en hoe bespreek ik dit met mijn werkgever? Misschien zie je op tegen de werkdruk of tegen de ontmoeting met collega’s. Veel mensen hebben tijdens of na hun ziekteproces behoefte aan bezinning. Samen stilstaan bij wat moeilijk is en wat je wensen zijn, kan lucht geven en helpen om keuzes te maken.
Je gaf mij de steun en het vertrouwen dat het goed genoeg is, zoals ik nu ben. Na mijn borstkanker en de behandeling, lukte het mij niet om mijn oude zelf weer te worden en mijn oude werk weer op te pakken. Jij hebt mij geholpen om dat te accepteren en een nieuwe draai aan mijn leven te geven. Beter dan het vroeger was.
Bij de terugkeer naar werk, is het van belang om je belastbaarheid goed te verkennen en met het opbouwen van werkzaamheden daarbij aan te sluiten. En als werken nog niet lukt, zoeken we een andere manier om in contact te blijven met collega’s en leidinggevende. Je copingstijl speelt een belangrijke rol bij re-integratie.
Bekijk ook de video Hoe onstaat burn-out?
Toen ik jou vroeg om samen concrete stappen te formuleren om aan de verwachtingen van mijn leidinggevende te voldoen, raadde jij mij dat af. Je gaf mij het advies om “gewoon mijzelf te zijn”. Om mij niet (langer) aan te passen, maar juist authentiek te zijn. Dit is de beste raad die ik ooit gekregen heb.
Trajectplan
In een trajectplan leggen we gezamenlijk met de werkgever vast hoe we dat aan gaan pakken, uiteraard in goed overleg met je Arbo- of bedrijfsarts. De Wet Verbetering Poortwachter is hierbij een belangrijk kader, of het nu gaat om terugkeer naar je eigen werkgever (Spoor 1) of het vinden van een baan elders (Spoor 2).
‘Ondersteuning vanuit het werk, advies van een bedrijfsarts en gespecialiseerde vroegtijdige begeleiding geven meer kans op een voorspoedige terugkeer naar het werk tijdens en na kanker’, aldus de Roadmap Werkkracht bij kanker In de Roadmap Werkkracht bij kanker staan de stappen die werkgever en werknemer (moeten) zetten, om de werknemer aan het werk te houden en te helpen, als deze persoon kanker krijgt
Meer weten over mijn werkwijze?
Ik heb het coachingstraject bij Cecile als prettig, zinvol en inspirerend ervaren. De Cogmed werkgeheugentraining heeft mijn concentratie en geheugen aanzienlijk verbeterd. In de gesprekken met Cecile heb ik geleerd mijn (beschikbare) energie goed te gebruiken, milder te zijn voor mezelf en het perfectionisme enigszins los te laten, zodat er een goede balans ontstaat tussen belasting en mijn belastbaarheid. Mede dankzij dit traject heb ik mijn leven weer goed op de rit gekregen.