Confrontatie met kanker of een andere ernstige ziekte raakt op alle levensgebieden. Behandelingen zijn zwaar, de impact op relatie en gezin is groot en terugkeer naar werk brengt vragen met zich mee. Kan ik het nog? Wil ik het nog? En als je geluk hebt en er weer een toekomst gloort dan kun je nog lang last hebben van vermoeidheid, cognitieve klachten en existentiële onzekerheid. De buitenwereld is blij dat je nog leeft en je ziet er goed uit. Maar voelt dat ook zo voor jou?
Confrontatie met burnout is anders. Als de balans van stress en herstel te lang verstoord is ontstaan er klachten: hoofdpijn, nek- en schouderklachten, je slaapt slechter, raakt sneller geïrriteerd, concentratie en geheugen laten het afweten enz. Tot het niet meer gaat en je je ziek moet melden. Je bent dan neuro hormonaal ontregeld, zoals in de video wordt uitgelegd.
Voor herstel van zowel kanker als burnout is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk. Hormonen, neurotransmitters, spierspanning e.d. verbeter je niet met mentale coaching of gesprekken met een psycholoog. Wat wel werkt is coaching in combinatie met vormen van massage, ademtherapie, yoga en orthomoleculair voedingsadvies.
Na korte of langere tijd verzuim kan de terugkeer naar werk lastig zijn. Misschien vraag je je af: wat kan ik nog, wat wíl ik eigenlijk en hoe bespreek ik dit met mijn werkgever? Misschien zie je op tegen de werkdruk of tegen de ontmoeting met collega’s. Veel mensen hebben tijdens of na hun ziekteproces behoefte aan bezinning. Samen staan we stil bij wat lastig is en wat je anders kunt gaan doen. Reïntegratie vraagt om een geleidelijk proces waarbij uren, taken en verantwoordelijkheden stap voor stap worden uitgebreid op basis van de aanwezige belastbaarheid.
Cognitieve klachten houden vaak lang aan. Moeite met concentratie en geheugen kunnen de reïntegratie in werk maar ook in sociaal opzicht ernstig hinderen. Een afspraak met vriendinnen of een gezellig feestje kan heel belastend en doodvermoeiend zijn als je overgevoelig bent voor prikkels. Gelukkig is ook daar iets aan te doen. De Cogmed Werkgeheugentraining kan hierbij zeer helpend zijn.
Ik ben dankbaar dat ik mijn persoonlijke ervaring met kanker en burnout heb mogen vertalen naar een multidisciplinaire aanpak en fijne samenwerking met lichaamsgerichte professionals. Van daaruit is Burnout Preventie en Begeleiding Nederland ontstaan. Daar werk ik samen met collega’s uit diverse disciplines, denk aan massage, yoga / adem, voeding, leefstijl. We bieden multidisciplinaire trajecten aan. Werkgevers en cliënten waarderen onze aanpak. Neem gerust contact op voor een gratis adviesgesprek.
Toen ik jou vroeg om samen concrete stappen te formuleren om aan de verwachtingen van mijn leidinggevende te voldoen, raadde jij mij dat af. Je gaf mij het advies om “gewoon mijzelf te zijn”. Om mij niet (langer) aan te passen, maar juist authentiek te zijn. Dit is de beste raad die ik ooit gekregen heb.
Lees het hele artikel op de CSR website Eerste hulp bij burn-out
of bekijk de video Hoe onstaat burn-out? en wat je moet doen als je burnout bent.
Meer weten over mijn werkwijze?
Ik heb het coachingstraject bij Cecile als prettig, zinvol en inspirerend ervaren. De Cogmed werkgeheugentraining heeft mijn concentratie en geheugen aanzienlijk verbeterd. In de gesprekken met Cecile heb ik geleerd mijn (beschikbare) energie goed te gebruiken, milder te zijn voor mezelf en het perfectionisme enigszins los te laten, zodat er een goede balans ontstaat tussen belasting en mijn belastbaarheid. Mede dankzij dit traject heb ik mijn leven weer goed op de rit gekregen.