Over Soulide

Soulide is de naam van de coachingspraktijk van Cecile Collaris. De naam combineert de woorden ‘soul’ en ‘solide’. Dat is een mooie combinatie van twee begrippen die mijn aanpak typeren: stevig, resultaatgericht, maar altijd vanuit hart en ziel, gericht op de vraag: wat bezielt je, waar brengt ’t je en wat kun én wil jij daarmee? Coachen betekent voor mij: liefdevol confronteren en de juiste vragen stellen met echte aandacht, waarbij alles er mag zijn.

Ervaringsdeskundige

Ik werkte jaren als leidinggevende en vulde mijn vrije tijd met reizen, rotsklimmen en kookclubs. Tot ik in 1999 werd geconfronteerd met borstkanker. Ik was net een eigen bedrijf gestart en had twee kleine kinderen. Mijn overlevingsmechanisme was grenzeloos doorgaan tot ik in een burn-out belandde. Het heeft me jaren gekost om mijn leven weer op de rails te krijgen. Nú kan ik zeggen: de ziekte heeft mijn leven ingrijpend veranderd én daar ben ik blij mee. Mijn eigen ervaring vormt nog steeds een belangrijke motivatie voor mijn werk als coach.

Past Soulide bij jou?

Ik begeleid je graag bij werk gerelateerde vraagstukken in combinatie met stressklachten, ernstige ziekte of verlies. Daarbij gaan we het persoonlijke niet uit de weg. Coaching kan niet zonder zelfreflectie. Samen gaan we als het ware op verkenning. We zullen dus ook wat dieper kijken naar wie je bent en wat je beweegt zodat je uiteindelijk met meer zelfinzicht en wijsheid je pad kunt vervolgen.

“… Daarin heeft de fantastische begeleiding van Cecile een grote rol gespeeld. Doordat ik er mocht zijn, ik mijn tijd mocht nemen en de ruimte kreeg om mijn verhaal te doen, heb ik mij in een warm bad gevoeld. En als extra hielp de prachtige locatie daaraan mee.”

Cecile Collaris

Ik ben Cecile Collaris, opgegroeid als kruideniersdochter onder de rook van de mijn. Ik woon sinds 1995 met veel plezier in Brabant samen met mijn man Rob en Labradoodle Layla. Ik ben nog regelmatig te vinden in de Limburgse heuvels. Onze volwassen zonen wonen in Amsterdam, waar ik ze graag op zoek. Ik hou van reizen, koken, yoga, wandelen, kamperen, fotograferen en ga graag naar de Verkadefabriek.

Het werkgeluk van medewerkers zien groeien, was mijn drijfveer.

Mijn loopbaan begon als wijkopbouwwerkster en al gauw kwam ik terecht in leidinggevende functies in de sociale sector. De afgelopen 25 jaar heb ik vanuit mijn praktijk als coach veel mensen mogen begeleiden, voornamelijk rond de vraag: Hoe verder te leven en te werken met kanker, een groot verlies of een burnout? Ik ben zeer dankbaar voor de gedeelde levensverhalen, mooie ontmoetingen, het zinvolle werk! Mijn eigen confrontatie met borstkanker gaf me inzicht in hoe hardnekkig overlevingsmechanismen zijn. Ik had een jong gezin en was net gestart met mijn eigen bedrijf.

Doorgaan en hard werken had ik al jong geleerd. Dat ik zwaar over mijn grens ging en in een burnout belandde was niet vreemd. Dat was tegelijkertijd een keerpunt. Ik heb me kunnen laven aan goede therapeuten en opleiders, jarenlang genoten van Biodanza en yoga en er kwam ruimte voor een hond die me dagelijks meenam en meeneemt het bos in. Van overleven naar LEVEN. De kanker had ik gerust willen missen maar de aanzet tot het pad dat ik daarna mocht volgen is me dierbaar.

Multidisciplinair

Als het lichaam ‘nee’ zegt, in welke vorm dan ook, dan is het noodzakelijk coaching of cognitieve therapie te combineren met lichaamsgerichte ontspanning, helende voeding en een gezonde leefstijl. Een multidisciplinaire werkwijze is noodzaak omdat verstoorde fysiologie geen basis is voor nieuwe inzichten en het realiseren van oplossingen. Vanuit deze visie heb ik samen met collega’s Burnout Preventie & Begeleiding (BPB) opgezet, een groeiende organisatie die multidisciplinaire begeleiding biedt bij stressklachten en burnout.

De 10 jaar daarvoor heb ik freelance gewerkt vanuit Stap.nu en ook daar de organisatie mee mogen ontwikkelen.

Leef-tijd?

Ik mag bijna met pensioen, maar ben nog lang niet uitgewerkt. Toen iemand me vroeg ‘Wat betekent pensioen voor jou?’ zei ik spontaan: ‘Niet meer vergaderen!’ Vanuit dat besluit en het verlangen naar meer leef-tijd heb ik afscheid genomen van mijn kartrekkersrol in BPB. Ik blijf wel verbonden als coach en vraagbaak voor coaches.

Leef-tijd betekent voor mij meer ruimte om te doen wat ik graag doe en te (blijven) doen wat ertoe doet:

  • Ik hou van mijn werk als coach en blijf dat voorlopig – met mate – doen.
  • Daarbij is de Cogmed Werkgeheugentraining een van mijn favoriete tools.
  • Ik neem graag mensen mee naar buiten om de helende werking van de natuur te ervaren.
  • Vanuit IVN ben ik actief betrokken bij de Groene GGZ | Zorgpark Voorburg.
  • Ik sta graag in de keuken, lekker creatief bezig zijn met gezonde voeding.
  • Yoga en mijn sportclubje in het bos zijn me dierbaar.
  • Ik schrijf over mijn leven voor als de jongens later nieuwgierig worden.
  • Ga graag op reis, geniet van mensen, cultuur en natuur, liefst in Azië.
  • Ik ga wekelijks naar een Syrisch gezin om de kinderen te ondersteunen bij hun taalontwikkeling.

Opleidingsachtergrond

In de opleidingen die ik heb gevolgd gaan leren over mezelf en over mijn werk met cliënten hand in hand. Denk aan systemisch werk, werken met verbeelding, Enneagram, Transactionele Analyse, Mindfulness, burnout en stress enz.

In het kader van meer leef-tijd en mijn liefde voor de natuur volg ik nu scholing op gebied van Bosbaden en EcoNidra.

Opdrachtgevers

In de afgelopen 25 jaar heb ik honderden medewerkers uit diverse sectoren met uiteenlopende functies en achtergronden mogen coachen. Deels op freelance basis vanuit Stap.nu, Coaching Nederland. 50+ Carrière en Burnout Preventie & Begeleiding.

Daar kijk ik op terug met veel respect voor de gedeelde levensverhalen en dappere stappen die ik mensen zag zetten en met dankbaarheid voor het vertrouwen van werkgevers.