Gedurende de ziektewet periode die maximaal twee jaar duurt, is een actieve inzet van zowel werkgever als werknemer ter bevordering van de re-integratie vereist. De Wet Verbetering Poortwachter regelt de aanpak van het verzuim. De ‘poortwachter’ is het UWV, die aan het eind van het traject beoordeelt of er voldoende inzet heeft plaatsgevonden door werkgever en werknemer. Zijn alle middelen ingezet, is dit tijdig gebeurd en is het resultaat bevredigend?
In het plan van aanpak maken werkgever en werknemer concrete afspraken: wat doet de werknemer om weer aan het werk te komen? En wat doet de werkgever om hem weer aan het werk te helpen?
Bij de 1e jaars-evaluatie wordt bekeken hoe de reintegratie verloopt. Indien de zieke medewerker minder dan 65% werkt (tegen loonwaarde) adviseert het UWV om naast Spoor 1, ook Spoor 2 in te zetten.
Spoor 1 betekent terugkeer bij de eigen werkgever. Dat kan in de eigen functie of in een andere functie die beter past.
Spoor 2 betekent op zoek naar mogelijkheden elders op de arbeidsmarkt.
‘Ondersteuning vanuit het werk, advies van een bedrijfsarts en gespecialiseerde vroegtijdige begeleiding geven meer kans op een voorspoedige terugkeer naar het werk tijdens en na kanker’, aldus de Roadmap Werkkracht bij kanker. In de Roadmap Werkkracht bij kanker staan de stappen die werkgever en werknemer (moeten) zetten, om de werknemer aan het werk te houden en te helpen, als deze persoon kanker krijgt.
Als terugkeer naar werk niet tijdig lukt, dan volgt tegen het einde van het tweede ziektejaar de WIA aanvraag. Het begeleiden van deze procedure kan deel uitmaken van het ingezette re-integratie traject. In voorkomende gevallen ga ik mee naar de UWV afspraken.